130 км/ч ли ще е максималната скорост? Предложените промени в Закона

...
130 км/ч ли ще е максималната скорост? Предложените промени в Закона
Коментари Харесай

Експерти на нож с МВР за скоростта по магистралите

130 км/ч ли ще е оптималната скорост?
 

Предложените промени в Закона за придвижване по пътищата са безредни, непоследователни и не биха съдействали за понижаване на пътнотранспортния травматизъм в България. Това е мнението на специалистите от Института по пътна сигурност. Според мнението им, желанието на специалистите от Министерство на вътрешните работи да покачат част от санкциите за осъществени административни нарушавания, без да бъде преразгледан в целокупност санкционния режим по Закона за придвижване по пътищата, ще докара до повече комплициране и несправедливости.

Неуспешен опит със остарели процедури

" Направен е несполучлив опит да ни бъде показана като нова процедура връчването на електронни фишове, фишове и наказателни постановления. Всички специалисти по административно-наказателна активност са наясно, че и сега може да бъдат връчвани наказателните постановления електронно, както и посредством слагане на записка на вратата.

Представените ни като промени при връчването да се върви два пъти на адрес е също остаряла процедура, залегнала в Закона за административните нарушавания и наказванията (ЗАНН). Предложенията в случай че има неплатени санкции да бъдат отказвани административни услуги, както и да се отхвърля минаване на годишен механически обзор, са също остарели оферти още от 2003 година Същите са били отхвърляни неведнъж от юридическата и експертна общественост в България ", напомнят от Института по пътна сигурност.  

Катастрофите няма да намалеят

Експертите са на мнение, че предлагането на специалистите да понижат скоростта по автомагистралите на 130 км/ч и смяна на скоростния режим на другите моторни транспортни средства щеше да бъде позитивно, в случай че Министерство на вътрешните работи разполагаше с методология и механически средства да управлява тези разпореждания. Предложението камерите от ТОЛ системата да могат да регистрират и междинната скорост не се нуждае от категорично записване на този текст в закона, защото и досега законодателството разрешава това да се прави, безапелационни са от Института по пътна сигурност.

В умозаключение специалистите сочат, че това е един несполучлив опит от страна на Министерство на вътрешните работи да ограничи тежките произшествия по пътищата.

Трябва бързо нов Закон за пътищата

" За Института за пътна сигурност е учудващо за какво ни се оферират частични промени в ЗДвП, а не се извършва съдружното съглашение за нов Закон за придвижването по пътищата. Необходимостта от нов закон се обуславя от това, че е нужна изцяло нова философия и схващане за ръководство на риска от пътнотранспортни катастрофи.

Въпреки че на 3 декември 2021 година министър Рашков разпореди на работната група да извърши разбор и оценка на отговорностите на държавните институции, свързани със ЗДвП, подобен разбор не е показан. Институтът за пътна сигурност е създал изключителна процедура по връчване на наказателни постановления и електронни фишове, друга от Закон за административните нарушения и наказания.

На конгрес в Софийския университет през 2018 година преподаватели от Юридическия факултет застъпиха тази теза и мотивираха нужда от кодифициране на в този момент настоящите правила и правила за придвижването по пътищата. Кодифицирането ще докара до по-голяма резистентност и предвидимост при ръководството на риска от ПТП ", гласи още мнението.

Какво готви КАТ за водачите

Разрешената скорост от 140 км/ч ще бъде понижена с 10 км/ч, в случай че предлагането бъде признато. От вътрешното министерство стимулират това с черна статистика за починали 529 души по аутобаните в страната за времето от 2010-2021 година Уточнява се, че това не важи за водачите, които имат категория над " В ".  

" Значително по-високата междинна скорост на придвижване по автомагистралите и другите извънградски пътища способства за по-тежкия травматизъм, провокиран от случаите, настъпили отвън градската среда ", сочат от Министерство на вътрешните работи.  

 В законопроекта е заложен и текст, посредством който се предлага санкциите за систематичните извършители да набъбнат двойно или тройно. По-сурово ще се санкционира и първо нарушаване на пътя.Предлага се съшо нарастване на наказванията за гонки и дрифт.

Без брошура за три години

Глобата за рецидивистите на пътя ще набъбне тройно, а книжката ще се лишава за три години. Забранява се още да се слага фолио на челното стъкло и стъклата на предните странични порти на транспортните средства.

Повишават се санкциите от 100 до 300 лева на 600 лева за ръководство на транспортно средство при без шофьорска брошура или когато тя е отнета, както и когато лидерът е с открита централизация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или е използвал наркотични субстанции или техни аналози.

Глобата за паркиране в паркове, градини, детски площадки, площи, предопределени единствено за пешеходци, и на тротоари в обитаемоте места отвън позволените за това места става 150 лв..

От 50 на 100 лв. се усилва санкцията за водачите, когато без уважителни аргументи не показват в избрания период транспортното си средство за механически обзор. За превишаване над 40 км/ч на скоростта в обитаемо място, с изключение на санкция от 600 лева се предлага и два месеца отнемане от право да се ръководи моторно транспортно средство.

Същото наказване са планува и за превишаване на позволената скорост от 50 км/ч в отвън обитаемо място.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР